Koda med Scratch

Här finner du ett urval av Kodbokens uppgifter för programmering i verktyget Scratch.

Välj önskat projekt genom att klicka på bilderna nedan. Öppna verktyget Scratch för att programmera uppgiften på www.scratch.mit.edu .

--> Tips är att öppna Kodboken och Scratch i två olika flikar att gå emellan, eller att lägga två fönster bredvid varandra för att kunna se båda samtidigt.

--> Tänk på att en del funktioner behöver ett tangentbord för att kunna utföras som instruktionen beskriver, och därmed inte passande för surfplatta utan inkopplat tangentbord.

Kodboken.se kan du hitta mängder med mer uppgifter, material, lekar och kodskoj. På sajten finns även läroplansanpassat material under Koda i Skolan.

Kom igång med Scratch: Rörelse

Svårighetsgrad: 1 av 3

Teknikbehov: Dator eller surfplatta

Kom Igång - Rörelse: Är du helt ny på programmering och onlineverktyget Scratch? Här får du en första introduktion till hur du skapar och kodar rörelse. En första uppgift för unga kodare och nyfikna vuxna. Klicka på bilden nedan för att komma till uppgiften.

kom igång med Scratch rörelse

Bug Race - Intro

Svårighetsgrad: 1 av 3

Teknikbehov: Dator med tangentbord eller surfplatta med inkopplat tangentbord.

Skapa Spel: Programmera ett enkelt spel för att få en figur att ta sig runt en bana. Kanske en snögubbe som figur? Klicka på bilden nedan för att komma till uppgiften.

Bug Race Intro

Påsklovskort

Svårighetsgrad: 2 av 3

Teknikbehov: Dator eller surfplatta

Skapa Berättelse: Gör ett digitalt vykort att skicka kompis under påsklovet! Klicka på bilden nedan för att komma till uppgiften. 

Bild med länk till Scratch koda påsklovvykort

Flygande Valen

Svårighetsgrad: 2 av 3

Teknikbehov: Dator med tangentbord eller surfplatta med inkopplat tangentbord.

Skapa Spel: En val flyger omkring och äter munkar för att få poäng! Eller varför inte samla in påskägg? Klicka på bilden nedan för att komma till uppgiften. 

Flygande Valen Scratch

Robotgenerator

Svårighetsgrad: 2 av 3

Teknikbehov: Dator

Skapa Program: Skapa ett program som slumpar ihop robotdelar - eller kanske en rolig robotpåskhare? Klicka på bilden nedan för att komma till uppgiften. 

Robotgenerator Scratch

 

Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se