Använd algoritmerna!

Kan du komma på några algoritmer som du själv följer under en helt vanlig dag? Finns det något som du alltid brukar göra i en viss ordning? Vad skulle hända om du bytte ordningen på det du gör? Skulle det bli fel?

Ett exempel på algoritm som du antagligen följer varje dag är hur du tar på dig kläderna på morgonen. Vilket plagg börjar du med? Vilken ordning tar du på dig plaggen för att det ska bli rätt? Tar du på dig olika slags kläder beroende på vad det är för väder ute?

Child Wrong Order

Om du brukar ställa en väckarklocka för att vakna på morgonen så programmerar du den att ringa en viss tid. Klockan är antagligen programmerad att sluta ringa när du trycker på en särskild knapp. Du kanske även kan ställa in den att ringa en viss tid på vardagar och en annan tid på helger?

När du borstar tänderna använder du också en algoritm. Du har säkert ett särskilt mönster som du följer, som ser likadant ut varje gång du borstar tänderna. Du tar fram tandborsten, tar på tandkräm och borstar tänderna i en viss ordning.

Att borsta tänderna är ju också en slags ”loop”, eftersom du borstar fram och tillbaka eller upp och ned i ett visst mönster, om och om igen! Hur länge brukar du borsta tänderna?

Child Brush Teeth (1)

Klura på om du gör fler saker varje dag som kan kallas för algoritmer. Testa och låt en kompis vara robot som ska följa dina algoritmer och göra något vardagligt, till exempel ta på sig ytterkläderna eller äta sin lunch efter din instruktion.

Att fundera på:

  • Kan du komma på något som du gör varje dag i en viss ordning?
  • Kan du komma på något som du gör i mönster, det vill säga som du upprepar flera gånger?
  • Kan du komma på något som du bara gör en viss veckodag eller en särskild tid på dagen?
Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se