Hur pratar datorer?

Att prata med datorer

Datorn är programmerad så att den ska kunna kommunicera med människor och vi med den. Du styr en dator genom att mata in information i den. Det gör vi med hjälp av inmatningsenheter som till exempel tangentbord, mus, rösten eller till och med ögonen. Datorn kommunicerar med oss genom utmatningsenheter genom att till exempel visa någonting på skärmen eller spela upp ett ljud.

Hur går det till? Ett tangentbord har en elektrisk knapp under tangenten. När du trycker ner tangenten går en signal till ett program i datorn. Det håller koll på vilken ordning du trycker ner tangenterna. Programmet skickar i sin tur en signal till datorns processor som då vet att du vill styra datorn. Det är processorn som styr så att det skrivs till exempel en bokstav på skärmen.

Datorer pratar med varandra i nätverk

Datorer kommunicerar inte bara med människor, de kommunicerar även med varandra. Ett nätverk är en samling datorer som kan kommunicera med varandra. Till exempel kan ett nätverk bestå av en dator och en skrivare, där datorn kan kommunicera med skrivaren och göra så att den ska skriva ut någonting.

Ett annat exempel på datornätverk är ett trådlöst nätverk (wifi) eller mobilnätet. Mobilnätet används av t.ex. mobiltelefoner för att kommunicera med varandra. Internet är ett jättestort globalt nätverk med sammankopplade datorer och servrar. En server är egentligen en dator. Skillnaden är att en server är gjord för att köra någonting specifikt, till exempel en applikation eller en webbsida. Om din dator är uppkopplad till internet så kan du nå hela internet från din dator!

Om en dator är utanför ett nätverk kan den inte prata med datorerna i nätverket.

Computer Network Labeled 2

Datorer i ett nätverk måste prata samma språk. De språken kallas för protokoll. Protokoll är samma sak som regler. Protokollen på till exempel Internet är inte samma som i ditt WiFi hemma.  

Att hitta på internet

När du vill hitta någonting på Internet använder du en sökmotor som till exempel Google. Du ställer en fråga till sökmotorn och den svarar. Beroende på vad du skriver in för sökord så tar sökmotorn fram förslag på sidor som den tror att du vill se eftersom Google inte kan veta exakt! Sökmotorn kopplar bara ihop ditt sökord med webbsidor som innehåller sökordet någonstans.

I resultatet kan det också finnas reklam som resultat. Företag har då betalat sökmotorn för att visa resultatet som är kopplat med sökordet. När du klickar på ett resultat skickas du till en webbsida.

Webbsidor finns sparade på någonting som som kallas server. En server serverar webbsidan till dig! Varje server på Internet har ett eget nummer: IP-numret. IP-numret är som människors personnummer - de är unika!

Ett IP-nummer kan se ut såhär: 100.100.1.1 

Mass Communication Global

När du skriver in en webbadress, till exempel www.google.com, i en webbläsare kommunicerar din dator med en annan dator över internet (servern). När du skrivit in www.google.com och trycker på ok, så säger du till din webbläsare att öppna sidan. Då händer allt det här:

1)     Webbläsaren säger: OK, Du vill öppna sidan www.google.com. Låt mig kolla vilket IP-nummer som har den sidan.

2)     Webbläsaren säger: Hittade numret! Sidan www.google.com finns på servern med IP-numret http://74.125.224.72/[1] [2] [3] [4] [5] .

3)     Din dator kontaktar det IP-numret - en annan dator (Googles) svarar. Din dator frågar: Kan jag få den information du har på denna webbsida så att jag kan visa den i skärmen?

4)     Googledatorn säger: Javisst, här kommer den informationen. Googledatorn skickar sedan kod till webbläsaren som visas som webbsidan för Google. 

Prylar som pratar över internet

Smarta prylar, eller Internet of Things (IoT), är saker som är uppkopplade till Internet. Det kan vara en brandvarnare som är uppkopplad till internet. Istället för att bara tjuta högt, så kan den smarta brandvarnaren skicka ett meddelande över internet till den närmaste brandstationen. Det meddelandet skulle kunna säga: Det brinner på Storgatan 4, skicka brandbil! Då behöver inte någon vara hemma för att höra brandlarmet tjuta. Brandkåren kommer även om det inte är en människa som ringer till 112.

Det finns många exempel på Smarta prylar. De flesta består av en sensor av något slag (som brandvarnaren) som är kopplad till en dator på internet som utför någonting (skicka adress och ring närmaste brandkåren).

En ”smart musikspelare” skulle kunna vara uppkopplad mot en streamingtjänst på Internet och ändra musiken som spelas beroende på något som sensorn mäter. Till exempel kan framtidens musikspelare vara någonting som du har på dig (“wearables”) som en tröja eller ett par skor. Kläderna känner av om du är stressad eller lugn och spelar musik som passar ditt humör!

Att fundera på:

  • Har du märkt några smarta prylar i din vardag? Vad skulle kunna vara en smart pryl för dig?
  • Har du någonsin haft problem med att surfa på webben? Har du haft problem med nätverket som du listat ut och fixat? Eller har någon annan fixat det och förklarat?
Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se