Vad är en dator?

Vad finns inuti en dator?

Tänk dig att du krymper så att du blir så liten så att du kan krypa in i en dator. Vad skulle du få se inuti? I en vanlig dator kommer du lägga märke till dessa tre viktiga delar:

Inside Computer (1)

1. Processor (CPU = Central Processing Unit)

2. Arbetsminne (RAM = Random Access Memory)

3. Lagringsminne (ex. hårddisk, den som ser ut som en liten skivspelare) 

CPU är datorns hjärna och bestämmer över alla delar i datorn, bland annat över arbetsminne och lagringsminne. Denna lilla del är precis som din egna hjärna inte så stor i jämförelse med kroppens storlek, men den lilla kompetenta delen tar hand om allt!

Arbetsminne är datorns verktyg för att hålla koll på allt. Arbetsminnet töms på information när du stänger av datorn. Ett arbetsminne kan jämföras med ett skrivbord. Ju större skrivbord du har, desto fler böcker och bilder kan du ha öppna samtidigt på skrivbordet. Om du har mycket arbetsminne kan du ha många program igång samtidigt. När du startar om datorn så töms arbetsminnet. Det är lite som att du tar en fikapaus! Desto mer arbetsminne datorn har, desto snabbare är datorn.

Lagringsminnet skulle då kunna beskrivas som datorns långtidsminne. Om arbetsminnet är skrivbordet, är lagringsminnet alla böckerna som du kan öppna på skrivbordet. I lagringsminnet sparar du alla texter, bilder, ljud och program som du vill ha kvar länge, de sparas även om du stänger av datorn.

Vad finns utanför en dator?

Hardware

1. Mus

2. Tangentbord

3. Skärm

4. Batteri

5. Strömsladd

6. Kamera

7. Mikrofon

8. Laddare

Det du ser när du tittar på en vanlig dator är ofta delar som du som människa kan använda, t.ex. att lyssna på (högtalare) eller prata in i (mikrofon). Ett annat exempel är tangentbord och mus för att du ska kunna styra vad som datorn ska göra. 

Precis som människor behöver en dator energi. Datorer använder ström. De har ofta ett batteri, men vissa behöver alltid vara inkopplade med sladd.

På datorns skärm visas program. Där ser du också din muspekare. Den rör sig när du rör på musen. Med musen kan du klicka på saker på skärmen. Det är CPUn som vet hur du rör på musen eller klickar på tangentbordet. Om du öppnar ett program så lägger CPUn upp boken på skrivbordet (i arbetsminnet) åt dig.

Med tangentbordet kan du skriva, med musen kan du peka. Med kamera och mikrofon kan du också skapa bilder och ljud. Med skärm och högtalare kan du sen titta på bilderna och lyssna på ljudet.

Vad är en dator och varför behövs datorer?

Enkelt sagt är en dator lagrar och bearbetar information av olika slag. En dator är supersnabb på att räkna och kan räkna enormt stora tal som skulle ta väldigt mycket längre tid för en människa att räkna ut - om det ens är möjligt för en människa att räkna ut. Denna beräkningskraft blir snabbare för varje dag när det utvecklas nya datorer.

Datorer används däremot inte bara till att räkna! Vi kan ju använda datorn till att till exempel göra kreativa saker som skapa bilder, musik och spel. Datorn är inte bara en räknemaskin!

Men även om en dator är supersnabb på att räkna och hantera information så är det en maskin som gör exakt vad den blir tillsagd att göra av oss människor. Den kan alltså inte tänka helt och hållet själv utan behöver tydliga instruktioner. Det är väldigt viktigt att dessa instruktioner sker i rätt ordning.

Föreställ dig att du har en robot i köket som ska laga frukost åt dig. För att roboten ska förstå hur den ska göra frukost måste dina instruktioner vara i rätt ordning:

1.     Ta fram en skål, mjölk och flingor

2.     Häll mjölken i skålen

3.     Häll flingorna i mjölken

Hur skulle det se ut om roboten hällde mjölken utan att ha tagit fram skålen först? Det hade blivit fel! Det är ju vi människor som programmerat datorer och robotar – så vi måste ju säga åt datorn vad den ska göra och när.

Datorer finns nästan överallt:

  • I moderna bilar finns datorer för att till exempel räkna ut om det är halt ute och bilen håller på köra av vägen – blixtsnabbt så säger datorn till hjulen att snurra extra för att bilen inte ska sladda. Det finns även datorer som räknar ut om en bil framför tvärbromsar nära – blixtsnabbt kan den egna bilen börja bromsa.
  • I cockpit på flygplan finns hundratals knappar. Här finns datorer som räknar ut hur planet ska flyga och hur det ska styras.
  • Vid trafikljus finns datorer som räknar ut hur länge det ska lysa rött.

Ja överallt finns datorer! Istället för att en människa ska stå vid ett trafikljus och slå mellan rött, gult och grönt har vi gjort så att en dator hanterar det istället. Datorer finns som verktyg för att hjälpa människor. Om någonting behöver styras och har ström i sig - då har den en dator i sig, programmerad att utföra någonting.

Att fundera på:

  • Hur använder du datorn? Skiljer det sig från hur kompisar eller föräldrar eller syskon använder datorn?
  • Hur tror du en dator kommer se ut i framtiden? 
Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se