Var källkritisk!

Internet är fullt av information

På internet kan vem som helst lägga upp information. Det är en stor fördel att just vem som helst kan dela information över internet, fler kan hjälpa till att lägga upp fakta och fler kan få sina röster hörda. Men hur vet du om det du ser och hör är sant?

Du som letar efter information på nätet bör vara uppmärksam på falska nyheter och artiklar. Det gäller att vara källkritisk på nätet!

Varför behövs källkritik och speciellt på internet? På internet publiceras ständigt information från olika källor. Det är lätt att låta sig luras av en falsk webbsajt eller en falsk nyhetsartikel på nätet. Det finns information som till och med placerat på nätet för att sprida osanning. Till och med stora nyhetsmedier, tidningar och tv-program, har råkat sprida falska nyheter som de trott varit sanna!

Hur är du källkritisk?

Att vara källkritisk är att vara uppmärksam och ställa frågor kring den information man läser eller hör. När du har hittat information som du vill använda, testa källan mot frågorna nedan:

 • Vem har skrivit texten? Ofta finns namn eller företag som publicerat texten. Är det en trovärdig källa som publicerat?
 • Varför har informationen lagts ut? Är det fakta eller information? Är det reklam? Är det underhållning? Är den trovärdig och tycker du att det verkar sant? Stämmer det med vad du redan vet? Hittar du något budskap? Webbsidor kan ibland vara reklam så tänk på att ibland ser reklam ut som fakta för att du ska tro på det.
 • Går det att kontrollera att det som skrivs är sant hos andra källor? Ett tecken på att information är äkta är om flera trovärdiga källor, som inte hänger ihop med varandra, skriver samma sak.
 • Är webbsidan nyligen uppdaterad eller är informationen gammal? Det finns ofta datum på webbsidor som informerar om när webbsidan uppdaterades senast. Om det är väldigt länge sedan som det publicerades kanske det finns mer aktuell information?
 • Domäner och adresser kan visa källans placering och vem som publicerat. Exempelvis visar adressen för den här sidan att den text du just nu läser finns publicerad på webbsidan kodboken.se och .se visar att domänen är placerad i Sverige.
 • För att hitta information och källor på nätet används sökmotorer. Du kan prova olika sökmotorer för att få fram olika resultatlistor. Det finns även speciella sökmotorer som exempelvis söker inom sociala medier, till exempel knuff.se för svenska bloggar och Twingly för europeiska eller Twitter Search för just Twitter. 

När du delar på nätet

Det är enkelt att lägga ut information på webben. Meningen med webben är att du ska publicera och ta del av information enkelt. Du kan skapa en blogg om ett ämne som du är intresserad av eller så kan du blogga om dig själv som en sorts dagbok på nätet. På Facebook kan du dela bilder och skriva vad du tycker och känner. Du kan också skicka privata meddelanden och dela bilder med bara någon enskild.

Tänk på följande när du delar eller publicerar på nätet:

 • Du är ansvarig för det som delas. Det är viktigt om du publicerar texter eller delar information på en blogg eller på Facebook.
 • Har du varit källkritisk innan du delar vidare nyheter eller annan information? Vet du om det du delar verkligen är sant?
 • Får du dela informationen vidare? Kontrollera med den som har skapat materialet, om det till exempel är en bild eller något som en person har sagt eller skrivit.

 Att fundera på:

 • Har du surfat in till en sida någon gång och märkt att det som står inte är på riktigt?
 • Är det lätt att hitta bra källor? Finns det någon bra webbsida som du brukar använda för att hitta fakta?
 • Har du publicerat någonting på Facebook eller en blogg som blivit fel? Hur kunde du göra det rätt igen?
Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se