Börja programmera

När du ska börja programmera är det viktigt att försöka förstå vad en dator eller robot gör när den läser koden. Du kan på ett enkelt sätt prova att tänka datalogiskt, alltså så som datorn och roboten tänker, och på så sätt testa om din kod skulle fungera.

Ett bra tips är att själv låtsas vara en robot eller ber en kompis att låtsas vara en robot. Skriv sedan kod som du eller din kompis kan följa för att lösa en uppgift!

Här kommer ett exempel: 

Screen Shot 2017 02 10 At 141309

Vad händer när du eller din kompis låtsas vara robot och gör som koden säger? Roboten går i en fyrkant och kommer tillbaka till samma ställe!

Vad händer om du ändrar så att antalet steg som roboten ska gå är 10 istället för 5? Roboten går i en fyrkant igen och kommer tillbaka till exakt samma ställe igen! Det enda som har ändrats är att roboten går i en större fyrkant.

Tänk om ordningen skulle ändras på koden här ovanför? Om den istället såg ut så här:

Screen Shot 2017 02 10 At 141420

Vad händer när du eller din kompis låtsas vara robot och gör som koden säger? Roboten har inte alls gått i en fyrkant utan i ett helt annat mönster!

Bara genom att ändra ordningen på koden så har någonting helt annat hänt. Därför är det viktigt att tänka efter hur datorn eller roboten läser koden. 

Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se