Vad gör koden?

Kod skiljer sig från vanliga instruktioner i det språk som vi människor använder. Hur koden ser ut beror på vilket programmeringsspråk du använder. Men en del regler gäller för alla programmeringspråk, till exempel algoritmens tre gyllene regler att koden måste vara exakt, fullständig och i rätt ordning.

När en dator eller robot läser koden så läser den instruktionerna rad för rad, uppifrån och ned, och gör det som koden säger direkt. Därför är ordningen viktig. En dator eller robot kan inte läsa hela koden först och sedan själv bestämma vad som ska göras i vilken ordning.

Om du var en dator eller robot som skulle ta på dig kläder från garderoben, så skulle din kod kunna se ut såhär: 

Screen Shot 2017 02 10 At 140617

Så har du plötsligt blivit påklädd! Men vad skulle hända om du ändrade ordningen på raderna i koden?

Vi tar ett annat exempel. Du behöver en väckarklocka för att vakna en viss tid varje morgon. När du ställer din väckarklocka så programmerar du den att ringa en viss tid. Till exempel om du ställer den på att ringa klockan 07:00 så skulle koden kunna se ut såhär: 

Screen Shot 2017 02 10 At 140856

Då ringer den såklart och väcker dig klockan sju på morgonen, varje morgon tills du stänger av alarmet. Vill du att den ska ringa en annan tid på helgen måste du programmera det! 

Om du har en robot som du vill ska göra pannkakor åt dig, behöver du programmera den. Då skulle en bit av den koden kunna se ut så här:

Screen Shot 2017 02 10 At 155805

Vad skulle hända om du kastade om ordningen i koden, så att raderna bytte plats? Kan roboten steka pannkakan utan att först ha hällt i smeten? Vad händer om roboten häller i smeten först och smöret sist?

Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se