Villkor - kod som gör val

Villkor används ofta i programmering för att styra om och när något ska hända. Beroende på vad som ska styras och vad svaret blir så kan koden göra olika saker. Med det språk som vi människor pratar kan det skrivas som ”om det här händer, gör så här, annars gör något annat”.

Ett villkor kontrollerar om någonting är sant eller falskt. Här kommer ett exempel. Du har programmerat en robot som kan laga pannkakor. Så här skulle det kunna se ut i koden:  

Screen Shot 2017 02 10 At 142137

Roboten kollar om villkoret, alltså om pannkaka är beställd, är sant eller falskt. Om en pannkaka har blivit beställd så är villkoret sant. Då måste roboten börja jobba och laga pannkakan! Om ingen har beställt pannkaka så är villkoret falskt, då får roboten vänta och göra ingenting under tiden. Villkoret är alltid antingen sant eller falskt, aldrig mitt emellan!

Du kan också programmera roboten att ha flera villkor efter varandra. Till exempel för att välja sylt till pannkakorna:

Screen Shot 2017 02 10 At 142642

I koden undersöker roboten flera villkor direkt på raken eftersom det finns sju veckodagar. Den börjar med att kolla om det är måndag, om det är sant så väljer den hallonsylt, annars fortsätter den. Är det tisdag är andra villkoret sant, då väljer den jordgubbssylt.

Om det varken är måndag eller tisdag så serverar roboten blandad sylt. Då var både det första och andra villkoret falskt och då ska roboten servera blandad sylt, eftersom det sista villkoret då blir sant. Villkoret annars fungerar alltså som ”Om inte det_är_måndag() Eller inte det_är_tisdag():”.

Fundera på:

  • Finns det någonting som du gör dagligen som skulle behöva programmeras med villkor ifall du var en robot? 
  • Kan du komma på något som du skulle vilja programmera en robot eller en dator till att göra med hjälp av villkor?
Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se