Livehack - tema Robotar

Tema Robotar

Kan du få en robot att dansa med hjälp av algoritmer? Hur kan robotar hjälpa oss människor? Vad skulle din egen robot kunna göra? Och kan robotar hjälpa oss under en pandemi, t ex i skolan eller i mataffären?

Projekt att skapa i Scratch:

På livehacken får ni prova på att skapa olika sorters robotar utifrån Kodbokens Scratchprojekt. Klicka på länken här nedan för instruktion till hur du skapar robotprojektet:

Uppgifter: instruktion hur du skapar den steg-för-steg:

  1. Dansande robotar - skapa en robot som sällskap på dansgolvet!

  2. Min robot - vad skulle du vilja ha en egen hjälpsam robot till?

  3. Min Robot - Kodutmaningen - hur kan en robot hjälpa oss under pandemin?
    Hitta på en egen robot med din bästa idé för hjälp under pandemin! Och om du vill: delta med ditt skapade projekt i höstens tävling Kodutmaningen för barn 9-12 år! Vi gör uppgiften Min robot men den här gången vidareutvecklar vi idén med exempel på robotar som kan hjälpa oss i pandemins spår. Vad skulle din robot kunna hjälpa människor med under pandemin?

Fler uppgifter för att skapa robotar

  • Skapa robotar & AI - Här finns fler uppgifter att välja på för er som blir klara med livehackets uppgift. Här hittar ni bland annat en robotdammsugare och en sopsorterande robot!

Idéövning - Min robot

Det här är en idéövning som ni kan använda inför livehacken, särskilt innan ni gör Scratchuppgiften Min robot och egna robotar till tävlingen Kodutmaningen. Ni kan även göra den efter ett livehack för att jobba vidare med era idéer och robotar i Scratch.

Kom på en idé till en egen robot, rita den och hitta på namn, vad den ska göra och hur den ska fungera. Vem ska använda den? Sedan kan ni planera hur ni ska programmera roboten i Scratch med hjälp av ett förenklat flödesschema.

Datorfria lekar

Här hittar ni datorfria lekar som handlar om hur robotar fungerar, hur du styr robotar med algoritmer och att de måste vara tydliga för att en robot ska förstå!