Nytt av gammalt

Den här övningen handlar om att sätta ihop saker som finns till något helt nytt!

Det är inte så ofta som du kommer på något helt nytt, mer vanligt är det att utveckla något som redan finns och hitta nya användningsområden. Till exempel genom att slå ihop två program eller prylar som redan finns.

Internet of Things (IoT) eller "smarta prylar" handlar mycket om att kombinera fysiska föremål med uppkoppling till internet, digitala tjänster/program och med sensorer som kan mäta av omgivningen. Till exempel smarta kylskåp som kan känna av när mjölken blivit dålig och skickar ett meddelande till din digitala inköpslista i mobilen.

Instruktion till handledare

Det här är en bra övning för att komma på nya idéer, en så kallad brainstorm-övning. Det är en gruppövning med syfte att ta fram nya kombinationer och användningsområden för sådant som redan finns runt omkring oss.

Övningen kan användas inför uppgifterna i Scratch eller för att skapa helt egna prototyper till program. Du kan anpassa övningen för att passa just det temat som det är tänkt för, till exempel för att skapa Framtidens musikspelare eller en innovativ Photo Booth

Vad händer om du slår ihop ett ritprogram med en webbkamera? Eller en musikspelare med en pulsmätare?

Material:

Tidsåtgång: Ca 30 minuter

 1. Dela in deltagarna i grupper (ca 3-5 i varje grupp) och ge dem papper och penna. En deltagare i varje grupp får ansvar att skriva eller rita idéerna.
 2. Fråga deltagarna om de kan komma på något som de använder i vardagen och som är ihopsatt av flera saker? T ex: diskborste med diskmedel inuti, penna med sudd, nyckelring med ficklampa. Exemplet över alla andra är mobiltelefonen med alla dess olika delar (kamera, chat, sms, telefon, internet, spel, kalender etc.).

 3. Förklara att de nu ska komma på nya "smarta prylar" som kombinerar en pryl, ett program/tjänst och en sensor.

  Visa presentationen och/eller skriv upp egna exempel: musikspelare, Minecraft, chat, webbkamera, ritprogram, sökmotor, kalender, etc. 

  Om temat är "Framtidens musikspelare" kan du säga åt deltagarna att tjänsten för att streama musik (Spotify) ska kombineras med en pryl och en sensor. Om temat är "Photo Booth" kan du styra så att deltagarna måste kombinera den tjänsten med en pryl och en sensor.

 4. Ge grupperna 5 minuter för att spåna idéer och uppmana grupperna att komma på så många kombinationer som möjligt, utan att gå in för mycket på detaljerna.

 5. Låt grupperna välja ut och berätta om en idé vardera. Vad blev det för ny produkt? Vad används den till? Vem är det som ska använda den (målgrupp)?

 6. Låt grupperna rita och beskriva sin innovativa produkt - och sedan berätta om den: Vad blev det för ny produkt? Vad används den till? Vem är det som ska använda den (målgrupp)? Vad ska den kallas?

Tips!

Efter denna brainstorm kan deltagarna få jobba vidare med sina idéer, och omvandla dem till prototyper. En prototyp är en testmodell som visar hur du vill att ditt program eller din produkt ska fungera och se ut. Med den kan du testa din idé på de som ska använda den, alltså målgruppen. Testa gärna flera gånger medan du utvecklar, på så sätt vet du att det färdiga resultatet faktiskt fungerar som det är tänkt.

Med en prototyp kan du fundera över:

 • Målgrupp: Vilka ska använda programmet och hur ska det se ut och fungera för att passa dem?
 • Form: Hur ska programmet se ut? Vad tycker målgruppen är snyggt? Vad är de vana vid? Vad är enkelt för målgruppen att förstå och använda?
 • Funktion: Hur ska programmet fungera? Vilka olika delar ska ingå? Vad tror du att målgruppen önskar ska vara möjligt att göra?
Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se