Kodboken på distans

Här tipsar vi om webbinarier, lektionsplaneringar och material på Kodboken som är kostnadsfritt att använda och som fungerar för fjärr- och distansundervisning.

Webbinarier för lärare

Nu bjuder Kodcentrum in till webbinarier för lärare där vi tipsar om hur du kan använda Kodboken och Scratch för lektioner i klassrummet och för fjärr- och distansundervisning.

Webbinariet är 30 minuter + 15 minuter eftersnack för er som vill stanna kvar och ställa frågor och diskutera tips och trix med vår pedagog Lisa Söderlund och med andra lärarkollegor!

Kodboken som resurs för digitala lektioner

Kom igång med digitala lektioner med Kodboken och Scratch. Vi ger konkreta tips från Koda i skolans lektionsserier kopplade till kursplanerna för matematik och teknik så väl som ämnesintegrerat med språk, samhällskunskap, NO och estetiska/praktiska ämnen. Med särskilt fokus på material för er som är nya till programmering!

  • Torsdag 26 mars kl 15.00 - 15.45
  • Fredag 27 mars kl 15.00 - 15.45

Min robot – gå från idé till prototyp i Scratch

Vad kan robotar hjälpa oss människor med? Min robot är en lektionsserie på tema robotar och AI med uppdrag från ABB där eleverna kommer på idéer, skapar flödesschema och kodar sina egna robotar i Scratch. Temat kan kopplas till aktuella lokala eller globala samhällsutmaningar.

 

  • Tisdag 31 mars kl 15.00 - 15.45

Fler datum och teman följer efter påsklovet! Håll utkik här för mer information inom kort.

Information om anmälan och deltagande:

  • Du anmäler dig i formuläret till den tid som du vill delta och får då en mötesinbjudan skickad till dig med e-post.
  • Inbjudan innehåller länk till ett Teams-möte och du deltar genom att klicka på länken. Vi startar mötet 5 minuter före utsatt tid.
  • Det går att anmäla sig fram till och med 30 minuter innan webbinariet startar.

Kodboken live

Låt dina elever möta våra kodande volontärer och komma igång med att skapa sitt eget spel i programmeringsverktyget Scratch. Genom ett digitalt hack ger vi elever i årskurs 4-6, som är nybörjare på programmering i Scratch, en introduktion till hur ni kan skapa och koda olika saker för ett spel, där vi bygger vidare på förra veckans spel Bug Race. Om ni missade första Kodboken Live, kan den ses i efterhand och visas i klassrummet. Inspelningen återfinns här.

 

 

Koda i skolan - på distans

Koda i skolan är en serie lektionsplaneringar som du kan använda för digital undervisning.

Tips för fjärr- och distansundervisning:

  • Presentationer - visa genom skärmdelning, med lärarhandledning till. Vi har presentationer för att introducera lektionsserien och temat, samt Kodgrej of the day – mikrolektioner om grunderna inom kodning.
  • Programmeringsuppgifter till Scratch. Eleverna gör uppgifter med hjälp av instruktionen på Kodboken och inloggade på Scratch med elev- eller privat konto. Tips –samla elevernas projekt i en gemensam Scratch studio visa och testa varandras projekt. Ni kan även kommentera och ge feedback på projekten, läs mer om Scratch och lärarkonton här.
  • Lekar och idéövningar ladda ned och dela med eleverna, utskrivna eller som digitala mallar. Lekarna handlar om datalogiskt tänkande och idéövningarna används för att hitta på egna idéer när ni ska skapa digitala berättelser, spel, program eller robotar.
  • Fatta koden är lättlästa texter om programmering, datalogiskt tänkande och digital kompetens. Här kan du också låta eleverna testa sina kunskaper med EdQu:s digitala utmaningar!

Skola hemma

Skola hemma är ett stöd för skolor att hantera konsekvenser av Coronapandemin. Sidan upprätthålls av RISE på uppdrag av Skolverket och i samverkan med SKR, Swedish Edtech Industry och UR. Hjälp till att tipsa om bra material från Kodboken.se eller andra resurser med taggen #skolahemma.