Lektion 1: Presentera tema och uppdrag

1. Uppdrag från Karma

Berätta först kort att eleverna ska få jobba med matsvinn. De kommer att få ta fram en prototyp till en digital "pryl", app eller spel som kan påverka kompisarna i skolan att slänga mindre mat. 

De ska få se en film där de kommer att få ett uppdrag från det svenska app-företaget Karma. Visa filmen som du hittar här.

Förklara uppdraget och hur ert temaarbete kommer att se ut, utifrån din egen lektionsplanering.

Uppdraget:

Uppdraget går ut på attt med hjälp av digital teknik göra det enkelt och roligt för människor att minska på matsvinnet och bidra till en bättre miljö. Eleverna får hitta på egna idéer till en app, ett spel eller en digital pryl som hjälper människor att minska matsvinnet - och som kan användas i skolan. 

I uppdraget ingår även att undersöka, räkna ut och visualisera hur mycket mat som slängs i er skola, vad det kostar och hur stor påverkan den maten har på miljön. 

2. Vad är matsvinn? 

Använd lärarhandledningen "Matsvinn och globala målen" för att prata om vad matsvinn är och varför det är viktigt att minska på maten vi slänger. 

3. Diskussionsfrågor om matsvinn

Diskutera med eleverna om matsvinn, hur det ser ut hemma hos dem och på er skola:

  • Hur mycket mat slänger du en vanlig dag i skolan?
  • Hur mycket mat slänger du en vanlig dag hemma?
  • Vad slänger du mest av? Minst av?
  • Varför slänger du mat: Är det för att du inte orkar äta upp? För att det inte smakar gott? För att du inte hinner äta upp? Någon annan anledning?
  • Slänger ni ofta mat som har hunnit bli gammal hemma?
  • Vad skulle kunna få dig att slänga mindre mat?
Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se