Möt en kodare online i klassrummet

Bjud in en kodare till ditt klassrum!

Anmäl intresse här!

IT och digitalt skapande är något som behövs inom många olika områden, allt från skola och omsorg, idrott, kultur och underhållning, hälsa och sjukvård etc. Det finns många spännande jobb, och många vägar in i branschen, men det är inte helt lätt att veta vad olika yrkesroller inom IT innebär. Många av de jobb som kommer finnas om 10 år finns ju inte än.

Vad gör egentligen en programmerare? Vad i vårt samhälle är uppbyggt av kod? Kan man bidra till ett bättre samhälle genom programmering?

Många av Kodcentrums volontärer jobbar som programmerare eller med andra yrken inom IT och teknik. Vi tror att våra olikheter är våra styrkor och att alla behövs. Nu erbjuder vi er skolklasser att få en av våra volontärer på besök i klassrummet!

Boka besök

Vi förmedlar kontakten och du som lärare får kontaktuppgifter och en beskrivning av vad inspiratören jobbar med. Du ansvarar sedan för att boka in en tid som passar er.

Skolbesöket pågår i ca 30 minuter och du förbereder klassen genom att låta dem skriva frågor och diskutera vad de vill veta om inspiratörens yrkesroll. Förslag på frågor.

Möt kodare på Kodboken

Som uppvärmning kan ni i klassen titta på inspelade filmer med förebilder inom programmering och digitalt skapande. Bland andra Simone Giertz som gör prototyper och robotar för att lösa olika vardagsproblem, Ebba som kombinerar kodning med hästhoppning, och Martin Lorenzon som är en av grundarna till Spotify. Du kan även läsa om några historiska förebilder inom programmering, t ex Ada Lovelace som för anses vara världens första programmerare.

Till "Möt kodare"-filmerna!