Om tävlingen


Kodutmaningen - Min robot

Utmana dina elever att tänka ut vad är just deras robot ska kunna hjälpa oss människor med - det är bara deras fantasi som sätter gränserna! Det finns många olika typer av robotar som är bra på olika saker och hjälper människor på olika sätt. Det finns robotar som plockar och sorterar skräp, hjälper till att ta blodprov, läser läxor eller talar om vad som saknas i kylskåpet. Det finns robothusdjur som du kan ha som sällskap, robotar som städar hemma eller hjälper till i industrier. Det finns robotar som kan dansa och spela musik.

Gör så här

I Kodbokens skolmaterial “Min robot”, som är riktat till åk 4-6, finns ett lektionsupplägg som du som lärare kan använda med presentationsmaterial, lekar, idéövningar och uppgifter för att programmera. Här får eleverna skapa egna prototyper i Scratch för att visualisera sin robotidé. Det ska vara en social robot eller samarbetsrobot som kan hjälpa oss människor med något.

Det kan handla om en stor eller liten, lokal eller global, samhällsutmaning och du som lärare får gärna välja om ni t ex vill arbeta med ett tema som miljö och klimat, skola, vård och omsorg eller mänskliga rättigheter.

Eleverna väljer självvad roboten ska kunna hjälpa till med, hur den ska se ut och hur den kommunicerar. Använd gärna "Min robot - idéövning" för att beskriva idén och om ni även vill göra ett flödesschema. Använd sedan Scratch-uppgiften Min robot, där exemplet är en robot som lagar mat, och låt eleverna koda sina egna robotar.

När ni är klara med era Scratchprojekt och har lagt in en beskrivning av roboten i rutan "Instruktioner" på projektsidan, kan ni skicka in en länk till projektet som tävlingsbidrag genom att fylla i tävlingsformuläret här.

Ni kan skicka in max 5 bidrag per klass. Kom ihåg att dela projektet i Scratch först så att det blir publikt och vi kan se det!

Viktiga datum

Livehack – Min robot och kodutmaningen

Tisdag den 17 november erbjuder vi ett livehack här på Kodboken för att hjälpa er att komma igång med tävlingsbidragen! Mellan kl 9.00 – ca 9.30 visar Kodcentrums pedagog hur du programmerar din egen robot i Scratch och hur ni som skolklass deltar i tävlingen. Sedan finns våra volontärer i chatten fram till kl 11.00 om eleverna har frågor.

Anmäl din skolklass till livehacket här!

Lärarwebbinarium 

Här kan du se tidigare sänt lärarwebbinarium där vi gästas av Nils från Furhat Robotics och Jonas från Stockholms Stads Utbildningsförvaltning som tillsammans drivit ett projekt med robotar som lärarassistenter. Vår pedagog visar materialet Min robot och berättar om tävlingen.

Vinster

Vinnande skolklasser utses av en jury utifrån de regler och kriterier som anges här och annonseras den 11 december. Läraren till de vinnande klasserna kommer att kontaktas per mejl och de vinnande projekten kommer att presenteras här på Kodboken.se samt på vår Facebook-sida.

1:a pris:

2-4:e pris:

Stort tack till: