Kodutmaningen 2020 - vinnande tävlingsbidrag

Vinnande tävlingsbidrag

Kodutmaningen 2020 på tema "Min robot" fick in fantastiska förslag på robotar som kan hjälpa oss människor att lösa samhällsutmaningar!

Robotar kan hjälpa oss på många olika sätt och det har elever från hela landet visat i kodutmaningen "Min robot" som pågått under hösten. Bland tävlingsbidragen finns robotar som plockar skräp ur hav och i städer, robotar som hjälper till med klimatsmarta val i mataffären eller som inbyggda i kylskåpet hjälper till att minska matsvinnet hemma, och robotar som förebygger mobbning i skolan. Vi har också en robot som hjälper till att ge vaccin mot Covid-19, något som verkligen kan behövas framöver för att underlätta inom vården!  

1:a pris: Klass 5B, Östermalmsskolan

Första pris går till klass 5B på Östermalmsskolan i Stockholm som med alla sina tävlingsbidrag har visat hur vi kan använda teknik för att få framtiden att hända snabbare! Klassen har skapat smarta tekniska lösningar på samhällsutmaningar kopplade till Globala målen, t ex robotar som hjälper oss att handla klimatsmart, minska matsvinn och att samla upp och sortera skräp i naturen.  


Roboten Foobie
får juryns hedersutnämnande för att den visar hur ny teknik som robotik och VR kan bidra till något som vi gjort under lång tid, nämligen insamling av donationer till viktiga ändamål. Foobie åker runt och samlar in pengar till UNICEF. Den känner av om du är tveksam och ger dig då VR-glasögon för att ge perspektiv på hur tillvaron kan se ut för de människor som behöver ditt stöd.  

Delat 2-4:e pris: 

 

 • Klass 5A, Brottkärrsskolan i Göteborg med tävlingsbidraget "Vaccination mot Covid!" , en robot som ger vaccin mot covid-19. En innovativ lösning på en aktuell samhällsutmaning och att du får välja plåster efter vaccinationen är en bonus!  

 

 • Årskurs 5, Bastasjö friskola i Karlskrona med tävlingsbidraget ”Min robot Anders Olsson", en robot som hjälper till i skolan och fyller en viktig funktion genom att bland annat motverka mobbning.

 

 • Klass 5A, Östermalmsskolan i Stockholm som med flera tävlingsbidrag visar på hur robotar kan hjälpa människor med miljö- och klimatutmaningar, t ex en robot som samlar upp skräp ur haven och Klimathjälparen som tipsar dig om hur du kan göra klimatsmarta matinköp och minska på matsvinnet.  

Alla tävlingsbidrag

Du kan se alla robotar här i vår Scratchstudio för Kodutmaningen

Juryn

Stort tack till vår jury som testat och bedömt tävlingsbidragen: 

 • Susanna Dillenbeck, Commercial Partnerships Manager på Furhat Robotics
 • Erik Thorstensson, Grundare av Strawbees
 • Daniel Akenine, Teknik- och säkerhetschef på Microsoft
 • Nina Pierre, Industry Executive Grundskola på Microsoft
 • Beatrice Silow, Kommunikations- och kulturchef på Sigma IT
 • Rebecca Dahlin, Engineering Manager på Spotify
 • Olle Hovmark, Studentambassadör på Ericsson
 • Alfred Ohlén, Robotinstruktör på ABB Robotics
 • Linus Ahlin Hamberg, System Developer på Schibsted

Vinster

1:a pris:

2-4:e pris:

Stort tack till:


Huvudpartners