Hej Ruby

"Hej Ruby" är en bok av Linda Liukas som är full av äventyr i datorernas magiska värld. I boken möter du Ruby och hennes vänner Django, pingvinerna, snöleoparden, robotarna och rävarna! 

Här kan du ladda ner bilder från boken "Hej Ruby" som du själv kan animera och bygga egna spel eller berättelser kring. Det enda du behöver tänka på är att namnge Linda Liukas, till exempel i kommentarsfältet i Scratch. 

Ruby i helfigur är en mapp med massor av bilder på Ruby med olika kläder, ifall du till exempel vill göra vår uppgift Rubys klädkod, inspirerad av övningen i boken som heter "Rubys dress code". På Hej Rubys svenska hemsida finns även andra roliga uppgifter att utforska!

 Ruby Helkropp

Klicka på Ruby för att ladda ned bilder på henne med olika klädslar (zip-fil)

RubyDjango TuxSnowFox
Robot

Klicka på karaktärerna för att ladda ned som bilder att använda t ex som spelfigurer i Scratch

Så här gör du

Spelfigurerna laddar du ner en och en genom att högerklicka på länken och välja "Spara fil som..." och spara på din dator.
Ruby i helfigur laddar du ner som en zip-fil, som du öppnar i din dator. Där finns en mapp med alla filer för Ruby. För att använda dem i Scratch, markera Scratch-katten och gå in på Klädslar. Tryck på "Ladda upp klädsel från fil" och ladda upp alla Ruby-filer. Ta bort kattens klädslar så att du bara har Rubys klädslar. Nu kan du animera Ruby och byta klädsel med kod!


Lindaliukas Webb

Linda Liukas är programmerare, sagoberättare och illustratör från Helsingfors i Finland. Hon tror att framtidens språk är kodning och vill med "Hej Ruby" få fler att förstå den värld som vi delar med datorer. Läs mer om Linda, boken och dess karaktärer på Hej Rubys hemsida.

Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se