Interaktiv berättelse i Twine

Svårighetsgrad:

När du har skapat din röda tråd i Twine är det dags att göra berättelsen mer interaktiv. Det är nu du ska göra det möjligt att välja väg och ta olika vägar i berättelsen!

Först måste du bestämma hur du vill att din berättelse ska fungera. Välj mellan någon av våra tre typer av interaktiva berättelser (A, B eller C). Följ beskrivningen av hur berättelsens avsnitt ska hänga ihop. Om du vill kan du testa och göra om din berättelse till alla tre typer, i så fall kan du börja med A och sedan gå vidare till B och C.

När du har gjort grunden till din interaktiva berättelse kan du därefter fortsätta skapa fler valmöjligheter - och fler och fler vägar att ta i berättelsen!

A. Vinna eller försvinna

Här finns det bara två val. Det ena valet leder till något bra, om berättelsen är ett spel leder valet till att du vinner. Det andra valet leder till något dåligt, till att du förlorar. Om du vill kan det hända flera saker mellan Hur och Mål, det viktiga är ett val leder till ”vinst” och ett till ”förlust”.

 1. Markera avsnittet HUR och välj pennan för att redigera. Kopiera html-koden med länken så att du får två kodrader.
 2. Ändra i länkarnas textrader så att det blir två olika valmöjligheter för hur hjälten försöker övervinna hindret. I vårt exempel har vi använt:
  ”Bullbakande Batman lyckas fånga zombies och sjunga i deras öron.”
  ”Bullbakande Batman lyckas inte fånga zombies!!!
 3. Ändra den andra länken så att den istället för till MÅL går till ett avsnitt som heter FÖRLUST.

  Twine Avsnitt Hur 2Lank
 4. Stäng avsnittet HUR. Ser du att det nu har skapats ett nytt avsnitt på arbetsytan som heter FÖRLUST? Markera det och välj pennan för att redigera.
 5. Skriv en text i FÖRLUST om vad som händer ifall din hjälte inte lyckas med att övervinna sitt hinder. I vårt exempel har vi skrivit:
  ”De Bullförstörande zombiesarna trampade sönder alla bullar. Barnen blev ledsna när de inte fick några bullar och började gråta. Bullbakande Batman fick gå hem och baka nya bullar!”

Twine Storyboard Rodtrad Vinnaforsvinna

Testa din berättelse! Tryck på Play. Klicka dig vidare i berättelsen tills du kommer till HUR. Kan du välja mellan två alternativ här? Får du två olika slut på berättelsen beroende på vilket alternativ du väljer?

B. Välja väg

Här finns det flera olika valmöjligheter och det är inte säkert att det finns bra eller dåliga beslut. Det kan till exempel handla om att ta ställning i en situation där det inte finns ett rätt eller fel svar, utan många möjliga lösningar. Beroende på vilket val du gör så leder berättelsen till olika slut. Även här kan det hända fler saker mellan Hur och Mål.

 1. Välj avsnittet HUR och välj pennan för att redigera. Kopiera html-koden med länken så att du har tre kodrader. Ändra i länkarnas textrader så att det blir tre olika valmöjligheter för hur hjälten försöker övervinna hindret. I vårt exempel har vi använt:
  ”Bullbakande Batman lyckas fånga alla zombies och sjunga i deras öron.”
  ”Bullbakande Batman lyckas inte fånga några zombies!!!”
  ”Bullbakande Batman försöker bjuda zombiesarna på bullar.”
 2. Ändra de nya länkarna så att den andra istället går till ett avsnitt som heter MÅL2 och den tredje länken till MÅL3.

  Twine Avsnitt Hur 3Lank Olika

 3. Stäng avsnittet HUR. Ser du att det nu har skapats två nya avsnitt som heter MÅL2 och MÅL3?
 4. Markera MÅL2 och välj pennan för att redigera. Skriv en text om vad som händer om din hjälte väljer det andra alternativet. I vårt exempel har vi skrivit:
  ”De Bullförstörande zombiesarna trampade sönder alla bullar. Barnen blev ledsna när de inte fick några bullar och började gråta. Bullbakande Batman fick gå hem och baka nya bullar!”
  Stäng ned MÅL2.
 5. Markera MÅL3 och välj pennan för att redigera. Skriv en text om vad som händer ifall din hjälte väljer det tredje alternativet. I vårt exempel har vi skrivit:
  ”De Bullförstörande zombiesarna blev glada när de fick bullar! De slutade att trampa på bullarna och lekte istället med barnen.”

Twine Storyboard Rodtrad Valjavag


Testa din berättelse! Tryck på Play. Klicka dig vidare tills du kommer till HUR. Kan du välja mellan tre alternativ? Får du tre olika slut beroende på vilket du väljer?

C. Ödet som styr

Här finns det också flera olika valmöjligheter, men vad du än väljer kommer du alltid fram till samma slut på berättelsen. Det spelar ingen roll vilket val du gör! Det kan hända flera saker mellan Hur och Mål, det viktiga är att oavsett vad du gör så slutar berättelsen på samma sätt. Det är som om det fanns ett öde som styr!

 1. Välj avsnittet HUR och välj pennan för att redigera. Kopiera html-koden med länken så att du har tre kodrader. Ändra i länkarnas textrader så att det blir tre olika valmöjligheter för hur hjälten försöker övervinna hindret. I vårt exempel har vi använt:
  ”Bullbakande Batman lyckas fånga alla zombies och sjunga i deras öron.”
  ”Bullbakande Batman lyckas inte fånga några zombies!!!”
  ”Bullbakande Batman försöker bjuda zombiesarna på bullar.”
 2. Se till så att alla länkar leder till samma avsnitt: MÅL.

  Twine Avsnitt Hur 3Lank Samma

 3. Stäng avsnittet HUR. Markera MÅL2 och välj pennan för att redigera. Skriv om texten så att det passar för alla tre olika alternativ. Hur kan berättelsen sluta på samma sätt oavsett vilket val du gör i HUR?
  I vårt exempel har vi skrivit:
  ”De Bullförstörande zombiesarna blev trötta och somnade. Då fick alla barn i Bagarmossen bullar av Bullbakande Batman!”

Twine Storyboard Rodtrad Odetstyr

Tips! Tycker du att berättelsen blir konstig med samma slut oavsett vilket val som görs? Om berättelsen inte blir bra med samma slut för alla tre alternativ, kan du behöva lägga till avsnitt mellan HUR och MÅL som förklarar vad som händer däremellan. Kanske behöver hjälten först lyckas men sedan misslyckas med något annat? Eller tvärtom? Kanske händer det något helt oväntat som påverkar berättelsen till att få ett lyckligt eller olyckligt slut? Prova dig fram!

Färdig!

Grattis, nu har du lärt dig att länka ihop en interaktiv berättelse i Twine.

När du har gjort grunden till din interaktiva berättelse kan du alltid fortsätta skapa fler valmöjligheter - och fler och fler vägar att ta i berättelsen. Prova att lägga till avsnitt mellan Hur och Mål. Testa dig fram!

Tips! Om du ska använda den här Twine-berättelsen för att sedan programmera berättelsen i Scratch eller ett annat programmeringsspråk kan det vara bra att hålla den rätt enkel till att börja med. Kom ihåg att för varje möjlig väg du skapar till berättelsen behöver du koda dubbelt så mycket. Det kan bli väldigt mycket kod om du gör många vägar!

Utmaning: Lägg till bilder till berättelsen

Du kan också använda html-kod för att lägga in bilder i dina avsnitt. Bilderna behöver finnas på webben eller på en molntjänst som till exempel Dropbox, eftersom du i Twine länkar till bildens URL, alltså den webbadress som bilden finns på.

 1. För att lägga till en bild till ett avsnitt, skriver du in en kodrad som beskriver var bilden ska länkas ifrån. Här i vårt exempel har vi länkat till en bild på Bullbakande Batman ritad av Linnea Johansson och som finns här på Kodboken:
  <img src="/media/584028/batman.svg">
   Twine Avsnitt Vem Bildlank

  Prova att skriva in vår bilds URL i din webbläsare! Då ser du att det är en webbsida som bara visar bilden och inget annat. När du väljer en bild är det viktigt att du får fram URL till själva bilden, inte där bilden finns med bland text och andra saker.

  Bullbakande Batman (1)

 2. Du kan välja storlek på bilden genom att lägga till det i html-koden. Bildstorleken anges i pixlar, till exempel:
  <img src="/media/584028/batman.svg" width="200" height="600">

Tips! Tänk på att du bara får länka till bilder som du har tillåtelse att använda. Du kan använda bilder om det är dina egna, om du har frågat personen som gjort bilden ifall det är ok, eller om det är bilder som har Creative Commons-licens för att använda. Läs mer om Creative Commons och upphovsrätt här.

Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se