Musikvideo med Vlad och Marcus & Martinus

Svårighetsgrad:

Här är youtubern Vlads tips för hur du kan göra din egen musikvideo och remix av Marcus & Martinus hitlåtar som de har lagt in i ett startprojekt i Scratch. 

Innan du börjar med uppgiften behöver du öppna startprojektet i Scratch. Tryck på Se inuti och sedan på Remix för att skapa din egen version av projektet. 

Här har Marcus & Martinus lagt in musikklipp och bilder som du får använda! Musiken hittar du om du går in på Scenens Ljud-flik, bilderna ligger som sprajtar (figurer i Scratch). Nu kan du börja!

STEG 1: Byt bakgrund på scenen

Den stora rutan till vänster är din Scen där musikvideon ska visas. Du kan själv välja bakgrund till scenen, genom att klicka på den lilla rutan för Scen längst till vänster under stora scenen. Här väljer du att ta bakgrundsbild från Scratch bibliotek eller om du vill rita själv eller ladda upp en egen bild.

Kom ihåg att du inte får använda bilder från nätet utan bara sådana som du har ritat eller fotat själv eller tagit från Scratchs bibliotek!

Steg1 Scratch Bakgrund

STEG 2: Välj sprajtar till videon

Under den stora scenen hittar du dina sprajtar, de figurer som ska vara med i musikvideon.

Här finns redan bilder på Marcus & Martinus och på Hey Nickelodeons egen Vlad! Du kan självklart också rita själv eller ladda upp egna bilder på dig själv eller vad du vill ska vara med i din musikvideo. Du hittar även massor av sprajtar i Scratch bibliotek om du vill använda dem.

Välj vilka sprajtar du vill använda och dra dem upp till scenen, där du vill att de ska stå.

Kom ihåg att du inte får använda bilder från nätet utan bara sådana som du har ritat eller fotat själv, bilderna i startprojektet och från Scratchs bibliotek!

Steg2 Scratch Mm Sprajtar

STEG 3: Animera dina sprajtar

Nu är det dags att börja koda! Det första du kan göra är att animera dina sprajtar med klädslar.

 1. Välj en sprajt och gå in på fliken KLÄDSLAR. Här ser du om sprajten har flera olika klädslar eller bara en enda. Om den har flera – testa att trycka på de olika klädslarna och se hur sprajten ändras. Om den inte har flera klädslar kan du kopiera klädseln med stämpeln och ändra i den nya. Prova till exempel att byta färg på något eller vrida på en arm eller ett ben!

  Steg3 Scratch Mm Kladslar

 2. Gå till fliken för SKRIPT. Nu ska du koda sprajten så att den byter mellan de olika klädslarna. Välj nästa klädsel från UTSEENDE-blocken. Koppla blocket till en HÄNDELSE, till exempel När START-flaggan klickas på så att sprajten animeras från det att musikvideon startar.
 3. Om du vill att sprajten ska byta klädsel flera gånger efter varandra, så kan du välja att koden repeteras (kallas också för loop!). Repetera hittar du bland KONTROLL-blocken, välj till exempel repetera för alltid om den ska vara animerad hela musikvideon. Lägg loopen runt om nästa klädsel-blocket. 

  Steg3 Scratch Mm Animerakladslar

Testa din kod! Tryck på START-flaggan och se vad som händer! Animeras sprajten alldeles för fort? I så fall kan du sätta in en paus mellan bytena, välj vänta 1 sekund från KONTROLL och bestäm hur lång tid sprajten ska vänta.

Nu kan du koda alla dina sprajtar så att de animeras!

STEG 4: Få sprajtarna att röra sig

Nu ska du få sprajtarna att röra sig på scenen, så att de till exempel dansar eller går omkring.

 1. Välj en sprajt och gå in på SKRIPT-fliken. Välj bland RÖRELSE-blocken, till exempel gå 10 steg.
 2. Du behöver koppla rörelsen till att något händer – till exempel att musikvideon startar. Välj då När START-flaggan klickas på från HÄNDELSE-blocken.
 3. Om sprajten ska röra på sig mycket så kan du välja att koden repeteras, alltså loopas. Repetera hittar du bland KONTROLL-blocken, välj till exempel repetera för alltid om den ska fortsätta röra på sig hela musikvideon. Lägg loopen runt om rörelse-blocket.
 4. För att inte sprajten ska försvinna ur bild kan du lägga till en studsa vid kanten från RÖRELSE.

  Steg4 Scratch Mm Rorelse

Testa din kod! Tryck på START-flaggan och se vad som händer! Går det för fort? I så fall kan du sänka farten genom att ändra värdet i rörelse-blocket. Blir det bättre med 5 steg? Eller 3 steg?

Nu kan du koda alla dina sprajtar så att de rör på sig!

STEG 4: Remixa din låt

Dags att koda din remix av Marcus & Martinus musik och göra en egen hitlåt!

 1. Ljudklippen hittar du om du klickar på Scenen nere till vänster, och sedan på fliken för LJUD. Här har Marcus & Martinus lagt in klipp från deras låtar och de har dessutom spelat in när de säger lite olika grejer! 

  Steg5 Scratch Mm Ljud

 2. När du har valt ut vilka ljud du vill använda, gå till fliken för SKRIPT. Sedan går du till LJUD-blocken för att hitta block som kodar hur ljuden ska låta. Välj till exempel spela ljudet ___ tills färdig och koppla den till ett block för när START-flaggan klickas på.
 3. Lägg in repetera-loopar och vänta-block för att få musiken att låta som du vill. Du kan göra flera olika skript och lägga ljudloopar som spelas samtidigt – lyssna dig fram tills du har en remix du är nöjd med!

  Steg5 Scratch Mm Kodaljud

Testa din kod! Tryck på START-flaggan och se vad som händer! Hur låter musiken? Repeteras den som du vill? Passar musiken ihop med sprajtarnas animeringar och rörelser? Låter det bra när Marcus & Martinus säger saker till musiken? 

Du kan även spela in egna ljud direkt i Scratch och det finns massor av ljud i Scratch bibliotek som du också kan använda!

Fler tips!

 • Du kan visa och gömma sprajtar om de ska dyka upp senare (UTSEENDE)
 • Du kan få sprajten att vända på sig genom att peka i olika riktning (UTSEENDE)
 • Du kan ändra storlek och färgeffekt på sprajtar (UTSEENDE)
 • Du kan byta bakgrund på scenen och animera den (UTSEENDE)
 • Du kan ändra volym och tempo på musiken (LJUD)
 • Du kan göra helt egna melodier med toner (LJUD)

Uppgiften kommer från tävlingen Kodkampen som Kodcentrum och Nickelodeon arrangerade tillsammans våren 2017. Tävlingen är avslutad.

Webb Footer Small Kodkampen

Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se