Code Avengers

Webbkurser där du skriver kod och ser vad som händer i ett fönster bredvid. Här har familjen Vincent testat och skrivit en recension av sajten.

CODE AVENGERS  
För vilken ålder?  9 och uppåt 
Krävs förkunskap?  Ingen
På vilket språk?  Engelska
Hur kodar du? Med text
Programmeringsspråk?  Javascript
Webb eller app? Webb
Är det gratis? Gratis demo
Betyg
3 av 5

Code avengers är en sajt som för oss varit svår att komma in i. Vi provade flera gånger utan att lyckats hitta en ingång som kändes tillräckligt intressant. Sedan fick vi en länk som gick direkt till en av gratislektionerna, en introduktion i spelutveckling med Javascript. Det är den som recenseras här.

Introduktionen sägs ta ungefär en 30 minuter och jag får reda på att jag ska bygga ett spel för två personer, i Javascript. Lektionen är uppbyggd i 10 steg. I de första steget får jag reda på var jag ska läsa instruktionerna, var jag ska skriva min kod, och var jag ska testa den. Varje steg består sen av instruktioner som jag ska följa exakt. Koden jag skriver kan hela tiden provköras i ett sidofönster.

Uppgiften är att på en bana som består av ett rutnät, lägga till spelfigurer, guldpengar, hinder och motståndare. När alla uppgifter är klara kan jag, och en spelare till, styra varsin figur runt hindrena, och får poäng för varje guldpeng vi tar. En positiv sak är att spelet jag bygger på, hela tiden är synligt, jämte programkoden. Jag kan närsomhelst testa att spela det.

Upplägget med skrivna steg-för-steg instruktioner passade inte direkt någon i familjen. 13-åringen tog sig igenom det, men det var inte så att hen sken av lycka eller glädje direkt. Instruktionerna var för svåra för min 9-åring att förstå, och själv tyckte jag att hela upplägget var för skolbokslikt med förutbestämda uppgifter, låg frihetsgrad och för mycket text att läsa. Kanske passar det bättre för en lärare som kan köra det på projektor och prata sina elever igenom och förklara saker runtomkring?

Men, någon vecka senare har min 9-åring problem med att förstå vad x- och y-koordinater är i Scratch. Jag sätter mig med hen och gör avsnittet i Code avengers, där x och y faktiskt lärs ut på ett pedagogiskt sätt, och vips! så satte sig förståelsen till sist, och 9-åringen kunde fortsätta bygga sina saker i Scratch.

Efter att ha lekt med Lightbot och Codecombat känns Code avengers lite tråkigt, men upplägget kan säkert passa folk med andra inlärningsstilar eller situationer.

Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se