Recension Kids Ruby

Ett program för dig som vill lära dig koda i Ruby där du ser vad som händer medan du kodar. Här har Carlos 10 år läst och recenserat Kids Ruby.

KIDS RUBY  
För vilken ålder?  13 och uppåt
Krävs förkunskap?  Lite
På vilket språk?  Engelska
Hur kodar du? Med text
Programmeringsspråk?  Ruby 
Webb eller app? Ladda ner
Är det gratis? Helt gratis
Betyg

3 av 5

Kids Ruby är ett programmeringsspråk som jag skulle rekommendera för de i 13 års åldern och uppåt. Trots att Ruby använder textinstruktioner som många andra programmeringsspråk, lär man sig de ganska enkelt, även om man nog skulle behöva lite erfarenhet. När man börjar använda Ruby är det första man gör att lära sig att rita… med en sköldpadda! För att komma igång har Ruby en hjälptext som heter HacketyHack.

I HacketyHack finns det två segment. Det första berättar lite om de viktigaste koncepten i programmering och sedan berättar de hur man ritar i Ruby. Det andra segmentet är lite mer specifikt och avancerat. Där börjar man med själva Ruby. Man lär sig till exempel om Strings ("Hello, world"), Fixnum (5,2,3…), Metoder (def alert "Welcome to Ruby!" end), variabler (number = 2+2), Objekt osv.… 

När man väl har kommit igång är det roligt för man sitter där och skriver program, och sedan när man trycker på den där knappen (som startar det du gjort) … är det jättekul för man får se det man skapat!  

Efter man har gjort hela HacketyHack är det dags för Ruby Warrior… Snabb förklaring, inte lika bra. Ruby Warrior är ett "spel" där man har en liten gubbe som gör saker som t.ex. att gå, attackera osv.… Här gör man detta med Ruby instruktioner i stället för tangenter som i många andra spel (lite senare i Gosu -ett annat spel - kommer ändå de gamla goda piltangenterna till användning).

Allt låter bra men det dåliga är att det inte finns något ställe där de egentligen förklarar vad man gör, hur instruktionerna är byggda och fungerar (deras parametrar, variabler, osv.) eller hur man använder dem. Ja, tyvärr är Warrior samt resten av KidsRuby inte lika bra som början.

Trots allt tycker jag att uppgifterna i HacketyHack är så bra förklarade med alla bilder som illustrerar hur man gör, steg för steg, att det hjälper mycket att förstå hela språket.

Jag tycker att Ruby är väldigt färgglatt, jag gillar hur det ser ut och de använder även ett "coolt" sätt att prata i deras förklaringar. Så, ha det så roligt!

Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se