S4A - Scratch for Arduino

Scratch for Arduino - S4A - är en modifikation av Scratch som gör att man kan programmera utvecklingskortet Arduino med blockprogrammering. Här kan du läsa en recension av programmet skriven av Greta, 12 år, som även varit med i Kodcentrums advisoryboard.

S4A - SCRATCH FOR ARDUINO  
För vilken ålder?  9-13
Krävs förkunskap?  Ja, lite
På vilket språk?  Engelska
Hur kodar du? Med block
Mobil, platta eller dator? Dator
Webb eller app? Program som laddas ned
Är det gratis? Ja (förutom externa komponenter)
Behövs något mer? En Arduino och andra komponenter
Betyg 5 av 5

S4A - Scratch for Arduino - är en modifikation av Scratch, vilket innebär att programmet är baserat/byggt på vanliga Scratch med blockprogrammering. Det fungerar alltså på samma sätt som Scratch, dock är det en lite äldre version. Det är då bra om man kan använda Scratch sen innan, men man behöver verkligen inte vara expert.

Förutom de vanliga blocken som finns i Scratch, finns det några extra block som är designade för utvecklingskortet Arduino. De är inte så många, men man kan såklart använda de andra blocken som vanligtvis finns i Scratch.  

S4A är perfekt för dig som redan kan lite Scratch och vill börja arbeta med hårdvara eller Arduino. Det är väldigt enkelt och om du inte vet hur Arduino fungerar så kommer du definitivt att lära dig det när du arbetar i S4A.
Det är också kul att istället för att programmera saker på skärmen få testa att programmera hårdvara och fysiska objekt som en omväxling. Dessutom är det perfekt att börja med, om man senare vill programmera APL (Arduino Programming Language) vilket är det textbaserade språket man vanligtvis programmerar Arduino i.

S4A är ett program som man behöver ladda ner och som körs lokalt på din dator. Det fungerar för Windows, Mac, Linux och Raspberry Pi. Man behöver också ladda ner en firmware för S4A på sin Arduino, så att datorn och Arduino:n kan kommunicera med varandra.

Förutom programmet behöver man även en Arduino och olika komponenter, så att man kan bygga hårdvaran och programmera den. Detta kanske låter mycket, men Arduino:n kostar inte så mycket och komponenterna kan man köpa billigt.

Scratch for Arduino får 5 av 5 i betyg.

Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se