Recension app: Scratch Jr

En app där du med kodblock skapar historier och spel, som Scratch men för yngre barn. Här har familjen Vincent testat och recenserat appen.

SCRATCH JR  
För vilken ålder?  5 och uppåt
Krävs förkunskap?  Lite
På vilket språk?  Engelska
Hur kodar du? Med block
Programmeringsspråk?  Eget
Webb eller app? App
Är det gratis? Gratis
Betyg 4 av 5

I Scratch Jr har jag en figur som jag ska bygga ett litet program till. Jag kan till exempel styra hur den går, få den att låta eller låta den att interagera med andra figurer som jag lägger till. Det finns en hel del figurer och bakgrunder, men jag kan också använda eget material som jag ritat, fotat eller spelat in.

När jag startar appen får jag välja mellan att skapa ett nytt projekt, eller titta på en introdukion om appen. Mina stora barn känner direkt igen sig. Min 9-åring har gått en veckas lovkurs, men jag blir ändå lite förbluffad, då jag faktiskt inte visste att 13-åringen redan testat Scratch i skolan. Bägge fattar direkt vad som ska göras, och det tar inte mer än 10 minuter innan de har gjort varsitt projekt som de vill visa mig.

Eftersom jag själv aldrig kört Scratch väljer jag att tillsammans med 6-åringen titta på en kort introduktionsfilm som visar ett exempel på hur jag kan bygga ihop ett par scener som handlar om en katt och en krabba som rör sig på en strand, katten ska hoppa ner i vattnet och säga blubb-blubb medans en fisk simmar förbi.

Gränssnittet är till större del bildbaserat. Hjälptexterna är på engelska. Jag läser igenom ett par avsnitt, medans barnen drar block hit och dit och testar. 6-åringen fastnar för att välja och rita om figurer. Barnen tycker det är roligt att skapa egna projekt, det går lätt och snabbt och de får klura lagom. Enstaka frågor som uppstår löser de snabbt sinsemellan. De återkommer självmant till appen ett par gånger under testperioden.

Scratch junior är tänkt för barn i åldrarna 5 till 7. Min 6-åring behöver en del hjälp av mig för att komma igång, vi sitter och bygger bredvid varandra en stund. Det går hela tiden framåt och 6-årngen är glad och nöjd. För de som kört Scratch för äldre åldrar på nätet kan den här versionen upplevas som något begränsad, men den roar.

Det är en trevlig app och barnen använder den då och då. Vi rekommenderar gärna appen till både stora och små, antingen för att komma igång med blockprogrammering, eller för att snabbt kunna bygga ihop små enkla historier.

Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se