TV-program och poddar

Här hittar du tips på tv-program, poddar och andra kanaler som handlar om programmering och digitalt skapande, datalogiskt tänkande och digital kompetens. 

Vi listar tv-program om programmering för barn och poddar som främst riktar sig till lärare och andra vuxna som vill få en förståelse för varför barn och unga behöver kunskaper inom programmering, datalogiskt tänkande och digital kompetens.

 

Tips för barn och unga:

TV/video

  • Programmera mera 2.0 - Utbildningsradions serie säsong 2 där barn deltar i olika datalogiska utmaningar med Karin Nygårds som programledare. Riktar sig till barn från 11 års ålder.

Tips för lärare, pedagoger och nyfikna

TV/video

  • Programmera mera lektionstips - Utbildningsradions programsäsong 1 har också scener från klassrummet med tips på hur du som lärare kan introducera programmering. 
  • Programmera mera 2.0 lektionstips - Utbildningsradions program säsong 2 med fler lektionstips för klassrummet.
  • Lärlabbet om datalogiskt tänkande - Utbildningsradions program där forskare och lärare berättar om vad datalogiskt tänkande är och med exempel från en skola som arbetar med det i klassrummet.
  • Lärlabbet om programmering - Alla behöver inte bli programmerare, men alla behöver veta vad kodning är och hur det används. Exempel från skola som ger programmering en självklar plats i teknikundervisningen och lärare som vill att eleverna både ska träna problemlösning och förstå grunderna i programmering med tanken att det finns en människa bakom allt en dator kan göra.
  • Introduktion till Scratch på engelska - Kodcentrums Generalsekreterare Disa Jernudd spelade in en introduktion till Scratch tillsammans med dottern Linnea hos Creative Technology som ett bidrag till AWS Family Tech Series.

Poddar