Om Kodboken

Hej och välkommen till Kodboken! Det här är en sajt för dig som vill komma igång med programmering och digitalt skapande.

Kodboken är en gratis tjänst från den ideella föreningen Kodcentrum. Här hittar du allt det material som vi använder i våra kodstugor, men också tips och inspiration för hur du kan fortsätta utforska världen av ettor och nollor. 

I Kodcentrums kodstugor används en termin till att introducera barn i åldern 9-13 år till programmering och digitalt skapande. Terminen startar med en introduktion och efter det följer olika teman för att skapa med kod som du även hittar här på Kodboken.

Använda Kodboken

Kodboken kan du använda hemma, i skolan eller i någon av våra kodstugor. Sajten riktar sig till barn och unga – men också till föräldrar, lärare och pedagoger. Du behöver inte ha några förkunskaper när du startar!

Börja gärna med avsnittet som heter Kom igång. Här finns introduktionsmaterial och även korta filmer för att komma igång med programmering i Scratch. Vill du hellre hoppa rätt in bland våra uppgifter till Scratch, rekommenderar vi att du startar med vår introduktionsuppgift, ett spel som heter "Bug Race". 

Därefter är materialet indelat i teman: Skapa berättelser, Skapa spelSkapa program och Skapa musik. Det är dessa teman som vi använder oss av i kodstugorna för att visa på att programmering kan användas till väldigt många olika saker. 

I varje avsnitt hittar du uppgifter att göra i programmeringsspråket Scratch. Uppgifterna blir svårare utifrån den ordning som våra teman har här på sajten. Du kan välja om du vill öppna instruktionen direkt i Scratch, då hamnar den som en hjälpmeny på höger sida.

Här finns också introduktionsmaterial och förslag på lekar och övningar, som främst är tänkt till lärare, pedagoger och andra vuxna som vill introducera barn och unga till programmering. 

Behöver du bilder eller ljud till dina projekt, kan du hitta det under Låna bild & ljud. Vi har fått hjälp av några välkända illustratörer som har gett tillåtelse för att du ska kunna ladda ner och använda deras bilder när du gör egna animationer, spel eller program. Du hittar till exempel karaktärerna från Linda Liukas "Hej Ruby" och Curly Bracket från serieromanen med samma namn!

På sajten kan du inspireras av andra barn och vuxna som använder kod för att förverkliga sina idéer och drömmar. Möt kodare som jobbar med kod eller som skapat med kod i våra kodstugor.

Vill du få tips på andra sajter, appar, spel och böcker för att lära dig mer om programmering kan du gå in på Utforska vidare. Här kan du hitta länktips och även läsa recensioner som våra testare, barn och vuxna, har skrivit. 

Du kan även testa dig själv i ett programmeringstest skapat av EdQu. Gör det gärna innan du startar med Kodboken och sedan igen när du provat på att koda ett tag.

Bakom Kodboken

Kodboken och det material som finns här är framtaget av mig tillsammans med Kodcentrums närmare hundra volontärer som kontinuerligt använder och testar materialet i landets alla kodstugor. Vi har även arbetat fram material tillsammans med representanter från målgruppen, skola, högskola och IT-sektor.

På sajten möter du till exempel Mats som till vardags jobbar på Spotify och som även är volontär i en kodstuga. Till Kodboken har han tagit fram videoinstruktioner som förklarar hur du kommer igång med programmering i Scratch. Du möter också Carlos, Stella och Ninni som till sajten har testat och recenserat kodverktyg och spel.

Lisa _webbJag är Kodcentrums pedagog och har tidigare bland annat jobbat på Tekniska museet i Stockholm. Mitt intresse för programmering handlar först och främst om få fler människor att upptäcka hur roligt, användbart och kreativt det är att skapa med.

Förhoppningsvis kan Kodboken hjälpa dig och andra att också komma igång. Lycka till och ha så kul!

Hälsningar Lisa Söderlund

Du kan hjälpa till!

Kodboken byggs till stor del upp genom ideella krafter och kommer att fortsätta att utvecklas tillsammans med volontärer och samarbetspartners. 

Vill du vara med och bidra till Kodboken? Hör gärna av dig till oss på Kodcentrum och berätta vem du är och vad du skulle vilja bidra med!

Det finns flera sätt att hjälpa Kodcentrum att introducera fler barn och unga till programmering och digitalt skapande:

Om Kodcentrum

Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande. Kodcentrum har kodstugor som är en terminsbaserad fritidsverksamhet och som handleds av yrkesverksamma och studerande programmerare runt om i landet.

Med start våren 2016 kommer vi att ta fram en modell och material för hur lärare i årskurs 4-5 kan introducera programmering inom ramen för befintliga skolämnen och läroplan.