Om Kodboken

Kodboken.se är sajten för dig som vill komma igång med programmering och digitalt skapande. Den är helt gratis att använda och du behöver inga förkunskaper när du börjar.

Programmeringsuppgifterna riktar sig främst till barn och unga – men här finns även material för föräldrar, lärare och pedagoger. Börja med avsnittet Kom igång. Här får du lära dig grunderna i programmering. Det finns korta filmer och enkla uppgifter som visar hur du ska göra.

Uppgifterna är indelade i teman: Skapa berättelserSkapa spelSkapa program och Skapa musik. Varje tema innehåller steg-för-steg-uppgifter främst i kodarverktyget Scratch. Du kan låna bild och ljud här som du kan använda i dina projekt. Det finns också datorfria lekar och övningar som förklarar hur temat är kopplat till programmering.

Scratch

Scratch är ett webbaserat programmeringsspråk som är framtaget av det amerikanska universitetet MIT. Scratch lär ut programmering genom block som byggs ihop likt ett pussel. Vi använder Scratch på svenska.

Koda i skolan

Koda i skolan är ett läromedel för lärare som vill introducera programmering och digitalt skapande för elever i årskurs 4-6. Materialet är kopplat till läroplanen inom skolämnen så som matematik, teknik, svenska, musik och samhällskunskap.

Allt material på Kodboken.se går så klart att använda i skolan. Under varje tema finns presentationsmaterial och handledningar för att kunna introducera teamat och hur det är kopplat till programmering.

Fatta koden

Är det ändå svårt att hänga med på vad programmering är? Lugn, under Fatta koden hittar du enkla exempel som förklarar programmeringens grundläggande principer, datalogiskt tänkande och digital kompetens. Om du blir sugen på att utmana dig själv och testa dina kunskaper kan du göra EdQus kluriga test.

Bakom Kodboken finns Kodcentrum

Kodboken.se drivs av den ideella och icke-vinstdrivna föreningen Kodcentrum. Materialet på Kodboken är framtaget av Kodcentrum tillsammans med våra +100 volontärer och partners från IT-/ techbranschen. Majoriteten av Kodbokens uppgifter finns på GitHub, där våra volontärer samskapar dem tillsammans med Kodcentrum.

Kodcentrum driver kodstugor runt om i landet, en fritidsaktivitet där barn i åldern 10-12 år träffas under en termin för att prova på programmering och digitalt skapande. I kodstugorna möter barnen ideellt engagerade volontärer som till vardags är yrkesverksamma eller studerande inom IT-/ techbranschen eller pedagogik.

Vill du vara med och bidra till Kodboken.se?

Kodboken växer hela tiden med stöd av ideella krafter. Vill du vara med och bidra? Mejla till oss på info@kodcentrum.se, berätta vem du är och vad du skulle vilja göra.

Cookies och dataskyddspolicy

Här kan du läsa om hur vi använder cookies och om vår dataskyddspolicy

Tillgänglighet för kodboken.se

Kodcentrum står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen. Klicka här om du vill veta mer om hur kodboken.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.