Om Kodboken

Hej och välkommen till Kodboken, sajten för dig som vill komma igång med programmering och digitalt skapande!

Kodboken.se är en gratis tjänst från den ideella föreningen Kodcentrum.

Alla våra uppgifter finns indelade i teman i den rosa delen av menyraden här till höger. Om du är ny till programmering är det bra om du följer ordningen där: starta med Kom igång och fortsätt sedan med de olika Skapa-teman. Är du lärare kan du gå till Koda i skolan och hitta lektionsmaterial att använda.

Kodcentrum har kodstugor runt om i landet. Dit får barn i åldern 9-13 år komma under en termin på 9 tillfällen för att prova på programmering och digitalt skapande. I kodstugorna möter barnen volontärer som till vardags är yrkesverksamma eller studerande inom IT- och techsektorn.

Terminen i kodstugan startar med en introduktion och efter det följer olika teman för att skapa med kod, samma som du hittar här på Kodboken!

Använda Kodboken

Kodboken kan du använda hemma, i skolan eller i någon av våra kodstugor. Sajten riktar sig till barn och unga – men också till föräldrar, lärare och pedagoger. Du behöver inte ha några förkunskaper när du startar!

Nu lanserar vi Koda i skolan för lärare som vill introducera programmering och digitalt skapande kopplat till befintlig läroplan inom ämnen som svenska, musik och teknik. Materialet riktar sig till årskurs 4-6.

Det praktiska lektionsmaterialet kompletteras med teoriavnitten Fatta koden där du får vardagsnära exempel som förklarar datalogiskt tänkande, programmering och kod samt digital kompetens. 

Oavsett om du är lärare, barn eller förälder - börja gärna med avsnittet som heter Kom igång. Här finns introduktionsmaterial och även korta filmer för att komma igång med programmering i Scratch. Du hittar även enkla uppgifter att starta med.

Därefter är materialet indelat i teman: Skapa berättelser, Skapa spelSkapa program och Skapa musik. Det är dessa teman som vi använder oss av i kodstugorna för att visa på att programmering kan användas till väldigt många olika saker. 

I varje avsnitt hittar du uppgifter att göra i programmeringsspråket ScratchScratch är framtaget vid det amerikanska universitetet MIT och lär ut grunderna till programmering genom visuella block som byggs ihop likt ett pussel för att skapa spel, animationer och enklare program. Scratch finns på svenska och många andra språk. Det är helt gratis att använda.

Behöver du bilder eller ljud till dina projekt, kan du hitta det under Låna bild & ljud. Vi har fått hjälp av några välkända illustratörer som har gett tillåtelse för att du ska kunna ladda ner och använda deras bilder när du gör egna animationer, spel eller program. Du hittar till exempel karaktärerna från Linda Liukas "Hej Ruby" och Curly Bracket från serieromanen med samma namn!

Det finns presentationsmaterial och förslag på lekar och övningar för varje tema. Dessa är främst tänkt till lärare, pedagoger och andra vuxna som vill introducera barn och unga till programmering. 

På sajten kan du också inspireras av andra barn och vuxna som använder kod för att förverkliga sina idéer och drömmar. Möt kodare som jobbar med kod eller som skapat med kod i våra kodstugor.

Vill du få tips på andra sajter, appar, spel och böcker för att lära dig mer om programmering kan du gå in på Utforska vidare. Här kan du hitta länktips och även läsa recensioner som våra testare, barn och vuxna, har skrivit. 

Du kan även utmana dig själv i EdQus kluriga test. Gör det gärna innan du startar med Kodboken och sedan igen när du provat på att koda ett tag!

Bakom Kodboken

Kodboken.se och det material som finns här är framtaget av mig tillsammans med Kodcentrums närmare hundra volontärer som kontinuerligt använder och testar materialet i landets alla kodstugor. Vi har även arbetat fram material tillsammans med representanter från målgruppen, skola, högskola och IT-sektor.

På sajten möter du till exempel Mats som till vardags jobbar på Spotify och som även är volontär i en kodstuga. Till Kodboken har han tagit fram videoinstruktioner som förklarar hur du kommer igång med programmering i Scratch. Du möter också Carlos, Stella och Ninni som till sajten har testat och recenserat kodverktyg och spel.

Lisa _webbJag är Kodcentrums pedagog och har tidigare bland annat jobbat på Tekniska museet i Stockholm. Mitt intresse för programmering handlar först och främst om få fler människor att upptäcka hur roligt, användbart och kreativt det är att skapa med.

Förhoppningsvis kan Kodboken.se hjälpa dig och andra att också komma igång. Lycka till och ha så kul!

Hälsningar Lisa Söderlund

Du kan hjälpa till!

Kodboken.se byggs till stor del upp genom ideella krafter och kommer att fortsätta att utvecklas tillsammans med volontärer och samarbetspartners. 

Vill du vara med och bidra till Kodboken.se? Hör gärna av dig till oss på Kodcentrum och berätta vem du är och vad du skulle vilja bidra med!

Det finns flera sätt att hjälpa Kodcentrum att introducera fler barn och unga till programmering och digitalt skapande:

Om Kodcentrum

Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande. Kodcentrum har kodstugor som är en terminsbaserad fritidsverksamhet och som handleds av yrkesverksamma och studerande programmerare runt om i landet.

Med start våren 2016 kommer vi att ta fram en modell och material för hur lärare i årskurs 4-5 kan introducera programmering inom ramen för befintliga skolämnen och läroplan.