Den morgontrötta bagaren

Vem ska använda ditt program? Tänk ut vem som är din målgrupp innan du skapar en helt ny produkt.

Med målgrupp menas en särskild grupp människor, till exempel att de är i samma ålder (tonåringar) eller att de har samma sysselsättning (lärare eller Minecraft-spelare).

Målgruppen kan vara dig själv, att du utgår från vad just du önskar och behöver, men det kan också vara någon helt annan. Ibland kan du komma på nya produkter genom att först bestämma vem som ska vara din målgrupp!

Instruktion till handledare

Det här är en bra övning för att komma på nya idéer, en så kallad brainstorm-övning. Det är en gruppövning med syfte att ta hitta på målgrupp och användningsområden för ett program, till exempel "Framtidens musikspelare".

Material:

 • Papper och pennor
 • Bilder eller ord på personer: barn, tonåring, mamma, pappa, bebis, mormor, farfar, bagare, polis, läkare, lärare, elev, hästhoppare, fotbollsspelare, Minecraft-spelare, dansare,
 • Bilder eller ord på en situation eller känsla: Vakna, somna, träna, vila, stressad, arg, glad, hungrig, göra läxor,

Utförande: Ca 30 minuter

 1. Dela in deltagarna i grupper (ca 3-5 i varje grupp) och ge dem papper och penna. En deltagare i varje grupp får ansvar att skriva eller rita idéerna.
 2. Dela ut en bild eller ett ordfrån vardera kategori (person och situation/känsla) till varje grupp och lägg dem nedåt så att vare sig du eller deltagarna kan se bilderna/orden i förväg.
 3. Ge grupperna i uppdrag att utifrån person och situation eller känsla fundera på vad det här är för målgrupp. Nu får de titta på korten och de får 5 minuter på sig.

  Exempel: ”Bagare” och ”Vakna” kan bli en morgontrött bagare som inte vaknar när klockan ringer klockan 5 för att hen ska upp och baka bullar.

 4. Be varje grupp att presentera sin målgrupp! Vem är den här personen? Vad för problem, behov eller önskemål tror de att personen har i sin vardag?
 5. Nu ska grupperna hitta på ett program som passar just den målgruppen! Om ni redan har kommit på idéer till program i en tidigare idéövning, kan ni nu försöka anpassa den idén till sin målgrupp.
 6. De får 10 minuter på sig att skriva eller rita ned sin idé. När tror de att målgruppen ska använda musikspelaren? Är det några särskilda funktioner som passar bra för målgruppen? Ska musikspelaren se ut på ett visst sätt för att passa målgruppen?

  Exempel: Den morgontrötta bagaren behöver en musikspelare som börjar spela hög glad musik när klockan slår 5. Musikspelaren är inbyggd i bagarens kudde och den har en inbyggd väckarklocka. Bagaren ställer klockan på 5 och då sätts musiken på. Den kan också spela lugn vilsam musik om bagaren har svårt att somna på kvällen, vilket den känner av med en pulsmätare.

 7. Låt grupperna presentera sina idéer!
Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se