Var med i Kodutmaningen

Vaccinrobot programmerad i Scratch, en av Kodutmaningens vinnare förra året.

Nu lanserar vi årets kodutmaning: Digitala lösningar i pandemins spår! Hur kan vi använda robotar och AI för att underlätta och förbättra tillvaron under en pandemi? 

Den ideella föreningen Kodcentrum och Chalmers tekniska högskola bjuder in till en kodutmaning som pågår under hela året, med lansering under Vetenskapsfestivalen 12-18 april.

Tävlingen finns i två kategorier, en för skolklasser som i höst går i årskurs 4-6 och en publik kategori för barn 9-12 år.

Du tävlar genom att hitta på en egen idé och programmera den i Scratch och du kan vinna fina priser som programmeringskit, böcker om robotar och programmering - och även virtuella besök hos företag som utvecklar robotar!

Delta i tävlingen

Temat för utmaningen är robotar och AI (artificiell intelligens) som kan hjälpa oss människor med utmaningar under en pandemi, t ex i skolan, i mataffären, på sjukhus eller äldreboenden.

Hur kan en robot eller AI-tjänst hjälpa elever som studerar hemifrån? Kan vi använda robotar som sällskap till de äldre som inte får träffa anhöriga när äldreboenden har besöksförbud? Kan robotar hjälpa oss att handla när vi inte kan gå till affären?

Inga förkunskaper behövs för att delta - här på Kodboken finns hjälp att komma igång och koda!

Publik tävling för barn 9-12 år

Här på Kodboken finns temat Skapa robotar och AI med material för att komma på idéer och programmera i Scratch. Du hittar även inspiration och tips på vad robotar och AI kan användas till.

Du anmäler dig till tävlingen genom att skicka in länk till ditt Scratchprojekt senast 15 november (anmälan öppnar 30 april). Publika tävlingen är öppen för barn födda mellan år 2009-2012 och du behöver ha godkännande från vårdnadshavare för att delta. 

Läs mer om tävlingsregler och kriterier här

Skoltävling för årskurs 4-6

Skoltävlingen är för skolklasser som till hösten går i årskurs 4-6. För att jobba med temat i skolan har vi lektionsmaterialet Min robot kopplat till läroplanen, där eleverna får komma på idéer, researcha, designa och programmera digitala prototyper av robotar eller AI-tjänster. Här hittar du diskussionsfrågor som relaterar till temat "I pandemins spår", förslag på scenarios och målgrupper som du kan använda och tips på hur ni kan jobba med designprocessen steg för steg.

Skolklasser som anmäler sig till Kodutmaningen erbjuds även att boka in digitala möten med coacher, studenter från Chalmers och yrkesverksamma volontärer från IT-branschen, som stöttar eleverna i att ta fram egna digitala lösningar från idé till prototyp. 

Du som lärare föranmäler dig till Kodutmaningen senast 15 september och får då ange om du vill erbjudas coach till klassen och om du önskar bli inbjuden till lärar- och elevaktiviteter som vi arrangerar under året. Vi har ett begränsat antal coacher som vi erbjuder, så först till kvarn gäller och när du har föranmält klassen får du mer information om vad det innebär och hur mötena med coachen går till. Anmälan är ej bindande på något vis, du kan när som helst avsäga dig din medverkan i tävlingen och till coacherbjudandet.

Max 5 tävlingsbidrag per klass får skickas in som tävlingsbidrag, vilket görs i ett separat anmälningsformulär senast 15 november. 

Föranmälan till Kodutmaningen - senast 15 september

Läs mer om tävlingsregler och kriterier här

Inspiration på Vetenskapsfestivalen

Kodutmaningen lanseras under Vetenskapsfestivalen 12-18 april som i år är helt digital och tillgänglig i hela landet! Vi kommer att ha familjehack på tema Framtidsrobotar och elevinspiration och lärarwebbinarium där vi presenterar Kodutmaningen och temat "I pandemins spår". 

>> Här hittar ni direktlänkar för våra aktiviteter för familjer, lärare och elever

Viktiga datum och anmälan

  • Lärare behöver föranmäla skolklassen för att delta och även få tillgång till coacher, senast 15 september.
  • Därefter kan skolklassen arbeta med utmaningen under höstterminen och skicka in tävlingsbidrag senast 15 november (länk till anmälan kommer till hösten). 
  • Barn som vill tävla i den publika kategorin skickar in bidrag senast 15 november (länk för anmälan kommer 30/4). Du behöver ha godkännande från vårdnadshavare för att delta i tävlingen.
  • Vi kommer att livesända en festlig prisutdelning och tillkännage vinnarna den 9 december!

Mer information om anmälan och priser kommer inom kort!