Martin Lorentzon delar världens musik

Spotify är en av världens största musiktjänster och har påverkat var vi lyssnar på musik, hur vi delar musik med varandra och vilken musik vi lyssnar på.Martin Lorentzon grundade Spotify tillsammans med Daniel Ek år 2006. De kom på idén att skapa en tjänst där du kan lyssna på musik digitalt över internet, utan att behöva ladda ner musiken till din dator, och där skivbolagen och låtskrivarna skulle få betalt för att musiken spelades. 

Nu finns över 30 miljoner låtar på Spotify och tjänsten används av över 100 miljoner människor runt om i världen. Den har utvecklats med flera olika funktioner, som att du kan göra spellistor och dela din musik med andra. Du kan även få tips om vilken musik du ska lyssna på om du till exempel joggar eller om du har svårt för att somna. 

Hur tror du att vi kommer att lyssna på musik i framtiden? Förr i tiden hade vi grammofoner, senare cd-spelare och mp3-spelare, och nu lyssnar många på streamad musik på nätet. Kan du komma på någon funktion som du tycker att dagens musiktjänster saknar?Martin _webbMartin Lorentzon är IT-entreprenör och har startat flera framgångsrika företag. Han är hedersdoktor på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, där han själv har studerat till civilingenjör. Han brinner för att fler barn och unga ska få prova på programmering, eftersom han ser att det kommer att behövas många fler programmerare i framtiden. 

Har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla info@kodcentrum.se